Antiek onderhouden en het geheim van mooi gepoetst antiek.
Wij gebruiken al jaren de antiekwas van Les Anciens Ebenistes deze patineer was (LAE) komt uit Frankrijk.
Niet de goedkoopste antiekwas maar wel een fantastisch product om mee te werken. Wij gebruiken niets anders.
Deze bijzondere was is een belangrijk deel van het geheim achter onze fraai geboende meubelen.
Ons geheim is compleet wanneer u de boenwas verwerken op onze speciale manier, deze methode vindt u onder het kopje "de grondige methode (2)"
|
De snelle methode (1):
- Maak het antieke meubelstuk stofvrij.
- Breng met een wasselap vluchtig een zeer kleine hoeveelheid was aan, gebruik voor lijstwerk of steek werk eventueel een platte kwast. (een wasselap is een katoenen lap waarin u een kleine hoeveelheid was doorheen kneed, de lap mag vettig aanvoelen maar hoe zuiniger hoe beter)
- Behandel een klein deel van het meubel zoals omschreven. Als u zuinig genoeg bent wet de was dan zal het hout direct na het inwrijven dof en stroef aanvoelen. Dat is de bedoeling.
- Wrijf daarna met een schone zachte doek de was op. Het hout zal direct gaan glanzen.
- Is de uitpoetsdoek snel vet van de was? dan heeft u teveel was aangebracht.
|
De grondige methode (2):
Deze manier is speciaal geschikt voor antieke meubelen die een zeer grondige wasbehandeling nodig hebben.
Onze manier van "poetsen-in-zeven-stappen" lijkt misschien ingewikkeld. Maar echt het werk veel sneller en beter dan de meer gebruikelijke methode. Wanneer u de moeite neemt u even door dit droge stukje theorie te worstelen zult u merken dat u met in een kortere tijd een beter resultaat bereikt. Op onze wijze gepoetste antieke meubelen blijven ook langer op glans en geven minder af.
Benodigdheden:
- Les Anciens Ebenistes Patineer was / boenwas (LAE) Antiekwas in de gewenste kleur.
- Ruime hoeveelheid poetslappen (bvk katoen, de ouderwetse stofdoeken zijn prima maar ook oude T-shirts of lakens zijn zeer geschikt en goedkoper. Maak hier ten minste 5 lapjes van ca. 30 X 30 cm. Gebruik geen dotten autopoetskatoen (te veel structuur) gebruik ook geen breisels of synthetische stoffen.
- Platte kwast 3 tot 6 cm.
- Voor sommige antieke meubelen met een grovere houtsoorten zoals eiken en kastaje werkt een boenborstel erg fijn. (er zijn speciale van Les Anciens Ebenistes verkrijgbaar)
- Stapeltje oude kranten of ander afdekmateriaal
- Halve knijper
- Stofdoek/stofkwast/stofzuiger.
Het voorwerk:
- Maak het meubelstuk stofvrij gebruik een stofdoek of stofkwastje/borsteltje en desnoods een stofzuiger.
- Veel antieke meubelen, vooral de hogere delen van kasten, hebben spatjes witsel verzameld. Gebruik de halve knijper om ze er voorzichtig af te schuiven.
- Haal voorzichtig het meubel een stuk van de muur om spatten op de muur te voorkomen.
- Leg kranten onder de kast om gemorste was op te vangen, het werk ook gemakkelijker langs de poten of plint van het meubel.
- Neem een van de schone poetslappen en maak dit tot een “vette lap” door er de eerste keer voor gebruik een beetje was met de kwast in te smeren.
- Leg naast deze vette lap nog 4 uitpoetsdotten klaar.
|
Het echte werk in 7 stappen:
- Bepaal het gedeelte waar u wilt beginnen: behandel niet het hele meubel direct maar b.v. een zijkant, één deur, of één lade.
- Breng met de platte kwast de Les Anciens Ebenistes Patineer was in een zeer dunne laag aan. Strijk steeds in de richting van de nerf
- Gebruik de “vette lap” om de overtollige was af te wrijven. Wrijf zacht in de richting van de nerf. Druk niet te hard op de lap. Blijf wrijven tot het behandelde deel enigszins dof is geworden. En er droog uitziet (niet nat meer nat van de antiekwas.
- Wanneer dit lang duurt, of de vette lap niet voldoende opneemt dan heeft u te veel was aangebracht met de kwast. Wrijf dan de overtollige was af met een andere lappen en breng bij een volgend te behandelen gedeelte de was dunner aan. (te dun is beter dan te dik)
- Neem nu uitpoetsdot nummer 1 en wrijf het oppervlak op. Druk iets harder tijdens het wrijven. Wijf steeds in de richting van de nerf. Poets in zo lang mogelijke rechte halen. Maak zo’n 6 halen heen en weer en schuif dan een stukje op zodat u het gehele gedeelte hebt op gewreven.
- Nu uitpoetsdot nummer 2 gebruiken. Druk weer iets harder tijdens het wrijven. Wijf steeds in de richting van de nerf. Maak wederom een stuk of zes halen zie stap 9.
- Poetsdot nummer 3 en 4 gebruikt u op dezelfde manier.
- Behandel nu het volgende gedeelte van het meubel op dezelfde manier.
Ten slotte:
- Poetslap nummer 4 moet nagenoeg schoon blijven. En kan gerust een hele kast mee. Is lap nummer 4 ook snel waskleurig geworden dan brengt u echt te veel was aan. Daardoor is het werk onnodig zwaar en duurt het ook langer.
- Gebruik bij bewerkte meubelen met veel steekwerk van eiken of noten een harde werkborstel. Verpak deze werkborstel in de poetslap en borstel met de afgedekte borstelharen goed in het steekwerk.
- Gebruik om een eikenhouten kast een warmere kleur te geven de mahonie boenwas. Wilt niet te veel "rood" behandel dan eerst het hele meubel met LAE eikenboenwas en behandel nogmaals met LEA Mahonie.
Nogmaals:
Te weinig was gebruiken kan bijna niet.
Veel succes!
|