Notariskasten

Onderstaande voorbeelden van antieke notariskasten komen uit ons fotoarchief.

Klik hier voor een actueel overzicht van de beschikbare notariskasten.

Vertrouwenwekkende Meubelen

In de 18e en 19e eeuw werden relaties vaak ontvangen in een representatieve kamer met daarin een indrukwekkende kast. Zo`n meesterstuk straalde vertrouwen en degelijke uit.

De notariskast is over het algemeen een vrij grote, statige kast met 2 grote deuren.

Achter de deuren een fraai interieur met mooi verzorgde planken en in de onderbouw vaak een grote hoeveelheid laden. De deuren zijn ook aan de binnenkant prachtig afgewerkt en meestal kunnen zij 180 graden  opendraaien soms nog verder zodat de muur kunnen raken.

notariskast

             Notariskast open

Prachtig én praktisch

Overdag stonden deze markante kasten open zo dat dossier en akten gemakkelijk geraadpleegd konden worden. De deuren mochten dan niet hinderlijk in de weg staan en men wilde op een chique kantoor zeker niet tegen onafgewerkte deuren aankijken.

De Jaarkast

De notariskast stond niet alleen bij de notaris. De term is tot een type aanduiding geworden voor een chique kantoorkast die in een representatieve ontvangstruimte / werkkamer stond. Ook ladekasten  zoals de hiernaast afgebeeld "jaarkast" met 12 archiefladen. worden vaak als notariskast aangeduid. Het behoeft geen betoog dat ook dergelijke luxueuze ladekasten vooral in de betere werkkamers of kantoren voorkwamen.

Notariskast met laden
Notariskast / archiefkast

 Art Deco

Ook de lage Art Deco hier rechts is. Als een kostbare archiefkast gemaakt en afkomstig van statig kantoor. De kast is erg diep zodat grote bouwtekeningen gemakkelijk in konden worden opgeborgen. Ook zulke kasten krijgen tegenwoordig vaak het predicaat notariskast.

  
  
  
  

Horrix Notariskast

Horrix Notariskast met zwart gepolitoerd lijstwerk.

 

Antieke bibliotheekkast uit een notariskantoor.

Boekenkast uit een notariskantoor.

Ontvang wekelijks een berichtje met de laatste blikvangers!

Schrijf u eenvoudig in en blijf op de hoogte van onze aankopen. De leukste en de makkelijkste manier om te vinden wat u zoekt.
U ontvangt maximaal 1 X per week een beknopt overzichtje.
Aanmelden verzenden
© 2007 - 2024 AntiekSite.nl | sitemap | rss