Horrix meubelen

Gesigneerde meubelen van de Gebr. Horrix / "Meubelfabriek Anna Paulowna" worden meer en meer gewaardeerd om hun eigen stijl en uitmuntende kwaliteit. De tentoonstelling Koninklijk goedgekeurd in het Haags gemeente museum (najaar 2010) onderstreept de bijzonderheid van deze antieke meubelen.

De kenners en verzamelaars van Hollands antiek uit de 19e eeuw waren al jaren lang gecharmeerd van "Horrix meubelen". Door de recente aandacht in musea, de pers én het bij de tentoonstelling verschenen boek over de "koninklijke" Haagse meubelmakers neemt de belangstelling voor de door hen vervaardigde, inmiddels antieke meubelen, alleen maar toe.

klik hier voor een overzicht van alle verkochte en beschikbare Horrix meubelen op deze website.

Horrix stoel Chaufeuze pompadour

8710702metcatalogus.jpg

 8 Horrix Stoelen 2 afgebeeld.

De meubelmakers “Horrix”

De “Horrix meubelen” worden door liefhebbers vaak in één oogopslag herkend aan hun specifieke kwaliteiten in zowel vorm als materiaalgebruik.

Door hun bijzondere vormgeving zijn Horrix meubelen ondanks het feit dat ze beslist niet sober zijn vaak zeer goed toepasbaar in hedendaagse interieurs. Begrijpelijk dat deze antieke meubelen ook tegenwoordig nog steeds een gewild object zijn.

De gebr. Horrix bouwden in 1850 een nieuw pand waarin zij de “Anna Palouwna meubel fabriek” begonnen. Vanaf 1851 deze locatie in bedrijf. In 1890 is de productie en het bedrijf gestaakt.

 

Horrix

Horrix kast en stoel

Mathijs Horrix (1735-1809)

Sinds de 2e helft van de 18e eeuw is het geslacht Horrix als meubelmakers actief in Nederland. Mathijs Horrix vestigde zich in de jaren ’60 van de 18e eeuw in Den Haag. In 1790 en 1791 kreeg hij van Willem V enkele omvangrijke inrichtingsopdrachten voor Paleis huis Ten Bosch.

 

Pieter Paulus Horrix (1767-1840)

Pieter Paulus, de neef van Mathijs, zet in 1809 de werkplaats van zijn oom voort. Hij vervaardigde verschillende meubelen voor Paleis Noordeinde te Den Haag.

 

Matthieu Horrix Sr. (1815-1889)

Willem Horrix Sr. (1816-1881)

Matthieu Horrix Jr. (1845-1923)

Willem Horrix Jr. (1848-1902)

De gebroeders Horrix de oprichters van de “Anna Palouwna meubel fabriek”. Willem Horrix had de zakelijke leiding, Matthieu was verantwoordelijk voor de ontwerpen.

In 1856 hadden de gebroeders als eerste meubelfabriek in Nederland een stoommachine. Vanwege hun beroemde kwaliteit groeide deze fabriek uit tot de grootste meubelfabriek van Nederland.

In 1883 werd Willem Horrix Jr. door Koning. Willem III betrokken bij de inrichting van “oranje Nassau’s Oord” te Renkum.

Na het overlijden van Matthieu Sr. In 1889 er is bij de zonen geen emplooi om de fabriek voort te zetten. In 1890 eindigt de productie van het roemrijke Horrix geslacht na 4 generaties.

Horrix brandmerk

Horrix Brandmerk 1851 - 1890

 

Meer Horrix

Voor meer informatie over de Horrix meubelen zijn er de volgende boeken zeker een aanrader:

koninklijkgoedgekeurdhorrixenmutters.jpg

Deze pagina is rechtstreeks te bereiken via onderstaande link:

www.Horrix.nl

Ontvang wekelijks een berichtje met de laatste blikvangers!

Schrijf u eenvoudig in en blijf op de hoogte van onze aankopen. De leukste en de makkelijkste manier om te vinden wat u zoekt.
U ontvangt maximaal 1 X per week een beknopt overzichtje.
Aanmelden verzenden
© 2007 - 2024 AntiekSite.nl | sitemap | rss