Antieke meubelen en luchtvochtigheid:

 

luchtvochtigheid

De wisseling van luchtvochtigheid  Is van invloed op de conditie van uw antieke meubelen. Hout neemt bij wisseling van de luchtvochtigheid vocht op uit de omgeving op, en bij daling van de luchtvochtigheid wordt dit weer aan de lucht afgegeven.

Vaak is in Nederland de luchtvochtigheid aan de hoge kant. Dit is voor de meeste meubelen die in een goede conditie verkeren geen probleem.

antiek en luchtvochtigheid

Veilige percentages voor antiek

Ook de wisselingen tussen hoge en lage waardes kunnen de meeste meubelstukken goed aan zonder dat er gevolgschade ontstaat. Belangrijk is dat de omstandigheden langzaam veranderen, extreme verschillen in korte tijd dienen gemeden te worden.

De meeste tijd schommelt de relatieve luchtvochtigheid tussen 45% en 65%. Voor antieke meubelen is 55% een ideale waarde te noemen. In de zomer kan het oplopen tot 80%.

 

Antieke meubelen in de winter

antiek luchtvochtigheid

De winter kan vaak wel een probleem opleveren: Wanneer het dagen lang gevroren heeft ontstaat in een zeer korte tijd een uitzonderlijk droge buitenlucht. Soms tot waarden onder de 20%. Vocht wordt dan in een zodanig rap tempo aan hout ontrokken. Dit kan extreme krimp en daardoor scheurvorming tot gevolg hebben.

Wanneer er na een aantal dagen vorst geen auto ruiten meer bevriezen dan is dit het signaal dat er sprake is van “droog vriezend weer”. Let op de luchtvochtigheid in huis en neem zo nodig maatregelen. Uw stookgedrag en/of de temperatuur in huis speelt hierbij nauwelijks een rol. Het gaat alleen om de relatieve luchtvochtigheid en die gaat in huis onder genoemde winterse omstandigheden bijzonder snel omlaag. Het is een dooddoener maar: meten is weten! De meest eenvoudige hygrometer is een goede investering.

  • In de handel zijn allerlei luchtbevochtiger te koop. Meestal alleen maar in een korte winter periode noodzakelijk om te gebruiken. In een winter zonder vorst kan het apparaat gewoon in de kast blijven.
  • Geen luchtbevochtiger in huis? Verdampers aan de radiatoren werken ook prima, in zeer droge omstandigheden kunnen vochtige badlakens aan een radiator ook uitkomst bieden.
  • Vroeger plaatste men in kasten en piano’s ook wel een ouderwetse melkfles gevuld met water, waaruit met een opgerolde krant liet steken.Het is echter beter, gezonder en goedkoper om het probleem van droogte groter (in het hele huis) aan te pakken:
  • Beter: Niet alle houten voorwerpen lenen zich voor de “fles methode”. Een houten vloer en lambrisering bv.
  • Gezonder: Vooral voor mens, dier en plant is een comfortabele waarde beter. Vooral voor luchtwegen en lippen!
  • Goedkoper: Wanneer de luchtvochtigheid erg laag is dat voelen wij de temperatuur van de lucht slecht, de thermostaat gaat van 21 naar 22 omdat het koud is. Maar het is niet koud, u voelt de warmte niet omdat het zo droog is. Breng de luchtvochtigheid omhoog en de thermostaat kan omlaag. Daarnaast voorkomt u met een goede relatieve luchtvochtigheid krimpschade aan antieke meubelen aan nieuwe meubelen en houten vloeren.

Meer informatie over:

Antiek onderhouden

Ontvang wekelijks een berichtje met de laatste blikvangers!

Schrijf u eenvoudig in en blijf op de hoogte van onze aankopen. De leukste en de makkelijkste manier om te vinden wat u zoekt.
U ontvangt maximaal 1 X per week een beknopt overzichtje.
Aanmelden verzenden
© 2007 - 2024 AntiekSite.nl | sitemap | rss